02 Jul 2017

Forellfiske i Norge

Möjligheterna för att fiska forell finns i hela Norge. Det finns ingen statistik över fångst tillgänglig, men det sägs att fisket blir bättre desto mer väst och norr man kommer.

Man brukar oftast fiska forell i bergen, över floderna dit laxen och havsforellen når. Bergsfloder och sjöar blir i många fall inte fiskade i särskilt mycket. Med tanke på att det sägs finnas över fyrahundra tusen sjöar i Norge, ett land med en population på under fem miljoner människor.

Den största sjön är sjön Mjösa, en timme norr om Oslos flygplats Gardermoen. Mjösa är en av de djupaste sjöarna i Europa, och det vattnet där Norges största forell blev fångad, 15,3 kg.

Medan många av dessa vatten går att komma till med bil, så är det väldigt många som bara går att nå genom att vandra i en timme eller mer. Att vandra i Norge och forellfiske i Norge är aktiviteter som anses gå hand i hand med varandra.

Att vandra i Norges nationalparker blir gärna kombinerat med forellfiske, och fisklicenser är vanligtvis tillgängliga i områdena vid nationalparkerna. I Reinheimen Nationalpark, till exempel, så finns det både möjlighet att fiska efter forell i flod och sjö, och licensera finns att köpa i Den Norkse Turistforening stugan vid Reindalster.

Det går att anta att var du än är i Norge, så kan lokalbefolkningen peka ut var det går att fiska forell.

En norsk fisklicens behövs för att fiska forell i Norge. De lokala turistbyråarna kan vanligtvis sälja licenser till dig, eller i alla fall berätta var du kan köpa dem. Inatur säljer licenser för många forellvatten i Norge online, dock så är de här sidorna på norska.

Det är perfekt att fiska forell med flugfiske i Norge, dock så går det så klart att fiska på andra sätt med. Det är väldigt effektivt att fiska i Norge. När du köper en licens, se till att det är tillåtet att flugfiska i de vatten som du har köpt licens för.